Tipi: Tepki
Tanımı: Toplam kullanılan tarımsal alanın oranı olarak organik tarım alanı (organik olarak ekilen mevcut alanların ve organik tarıma geçiş sürecinde olan alanların toplamı) payıdır.
Birimi: ha (organik alanların toplam alanı), % (toplam tarım alanına oranı)
Önem: Organik tarım, çevresel bakımdan sürdürebilir olması için açıkça geliştirilen bir çiftçilik sistemidir ve doğrulanabilir kurallarla açıkça yönetilmektedir.
Değerlendirme:
Ülkemizde 2002 yılında 150 olan organik ürün sayısı 2022 yılında 268’ e, 12.428 olan çiftçi sayısı 44.927’ye, 89.827 ha olan toplam üretim alanı 310.584 ha’a, 310.125 ton olan üretim miktarı 1.600.858 ton’a ulaşmıştır.
Türkiye’de toplam tarımsal alan içerisinde organik tarım yapılan alan; 2022 yılı verilerine göre 1,5% seviyelerinde bir paya sahip bulunmaktadır. Dünya genelinde 2021 yılı verilerine göre toplam tarım alanının 1,6% ’sında organik tarım yapılmaktadır[i]. Avrupa Birliği ülkelerinde ise toplam tarım alanının 9,6%’sinde organik tarım yapılmaktadır[ii].
2022 yılında toplam 101 üretici; 7.220 büyükbaş hayvan, 5.330 küçükbaş hayvan, 684.408 kanatlı ile organik hayvansal üretim gerçekleştirmiştir. Ayrıca 591 üretici tarafında 95.733 kovan ile organik arıcılık yapılmaktadır.
GRAFİK 152- ORGANİK TARIM ALANLARININ TOPLAM TARIM ALANLARI İÇERİSİNDEKİ ORANI (%)
Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı,2023
Notlar: (1) Geçiş süreci verileri dahil edilmiştir. (2) Üretim alanlarına doğal toplama alanları dahildir.
GRAFİK 153- ORGANİK HAYVANCILIK VERİLERİ
Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı, 2023
[i] FIBL/IFOAM 2023
[ii] FIBL/IFOAM 2023