Tipi: Tepki
Tanımı: Toplam kullanılan tarımsal alanın oranı olarak organik tarım alanı (organik olarak ekilen mevcut alanların ve organik tarıma geçiş sürecinde olan alanların toplamı) payıdır.
Birimi: ha (organik alanların toplam alanı), % (toplam tarım alanına oranı)
Önem: Organik tarım, çevresel bakımdan sürdürebilir olması için açıkça geliştirilen bir çiftçilik sistemidir ve doğrulanabilir kurallarla açıkça yönetilmektedir.
Değerlendirme:
Ülkemizde 2002 yılında 150 olan organik ürün sayısı 2023 yılında 259’ a, 12.428 olan çiftçi sayısı 42.189’a, 89.827 ha olan toplam üretim alanı 342.548 ha’a, 310.125 ton olan üretim miktarı 1.635.523 ton’a ulaşmıştır.
Türkiye’de toplam tarımsal alan içerisinde organik tarım yapılan alan; 2023 yılı verilerine göre %1,6 seviyelerinde bir paya sahip bulunmaktadır. Dünya genelinde 2022 yılı verilerine göre toplam tarım alanının %2 ’sinde organik tarım yapılmaktadır.[i]. Avrupa Birliği ülkelerinde ise toplam tarım alanının ,4’ünde organik tarım yapılmaktadır.[ii].
2023 yılında toplam 100 üretici; 8.187 büyükbaş hayvan, 3.468 küçükbaş hayvan, 654.196 kanatlı ile organik hayvansal üretim gerçekleştirmiştir. Ayrıca 476 üretici tarafında 87.015 kovan ile organik arıcılık yapılmaktadır.
GRAFİK 156- ORGANİK TARIM ALANLARININ TOPLAM TARIM ALANLARI İÇERİSİNDEKİ ORANI (%)
Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı,2024
Notlar: (1) Geçiş süreci verileri dahil edilmiştir. (2) Üretim alanlarına doğal toplama alanları dahildir.
GRAFİK 157- ORGANİK HAYVANCILIK VERİLERİ
Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024
[i] FIBL/IFOAM 2024
[ii] FIBL/IFOAM 2024