Tipi: Baskı
Tanımlar: Farklı ruhsatlandırma grubuna göre, bir yılda kayıt altına alınmış maden ocağı sayısını gösterir.
Birimi: adet, hektar (ha)
Önem: Madencilik ekonomiye doğrudan yaptığı katkı ve özellikle imalat sektörüne sağladığı girdiler nedeniyle önemli yere sahiptir. Fakat madencilik faaliyetleri konusunda, ülkenin genel yararı adına, ticari ve çevresel kıstaslar birlikte dikkate alınarak karar verilmeli ve uygulanmalıdır.
Değerlendirme:
2023 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nce 4.693 adedi arama, 10.112 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.805 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur. Madencilik ve taş ocakçılığının GSYH içindeki payı 2023 yılında %1,02 olarak gerçekleşmiştir.
2023 yılı itibariyle faaliyette olan 4.317 adet ruhsatlı madenin gruplarına göre dağılımına bakıldığında, 1.562’sinin II(b) grubu, 1.208’inin II(a) grubu olduğu bunu 1.149 ile IV.grup madenlerin takip ettiği görülmektedir.[i].
GRAFİK 145- YILLAR İTİBARİYLE VERİLEN TOPLAM RUHSAT SAYILARI (2008-2023)
Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 2024, https://www.mapeg.gov.tr/Sayfa/Madenistatistik
GRAFİK 146- MADEN GRUPLARI İTİBARİYLE FAALİYETTE OLAN MADENLERE AİT RUHSAT SAYISI (2010-2023)
Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM),2024, https://www.mapeg.gov.tr/Sayfa/Madenistatistik
[i] Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 2024