Gösterge Nedir?
Çevre üzerindeki baskının, çevresel durumundaki değişimin, uygulanan çevre koruma politikalarının başarısının değerlendirilmesinde temel araçlar niteliğinde olan çevresel göstergeler, çevresel raporlamada çok kritik bir rol üstlenmiş durumdadır. Zira, çevresel göstergeler, ‘‘çok kompleks süreçleri ya da olayları “bir işaret ya da bir sinyal” gibi basit ve kolayca kullanılabilir şekilde tanımlamakta ya da değerlendirmektedir. Bu da, çevresel göstergelerin, politika yapıcılar ve karar vericiler için önemli bir bilgi kaynağı olması sonucunu getirmektedir. Bununla birlikte, en temel sorun ya da soru “tüm ekolojik sistemi en doğru ve en basit şekilde değerlendirebilecek” göstergelerin belirlenebilmesi olarak ortaya çıkmaktadır.
Çevresel göstergeler, çevresel politika üretimi ve raporlama sürecine 1980’lerde girmiştir. O zamandan bu yana göstergelerin değerleri ve kullanımları önemli ölçüde artış göstermiş ve günümüzde çevresel göstergeler, çevresel politikaların ve çevre durum raporların gelişimlerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur.
Öte yandan, çevresel göstergeler, kamunun çevre durumu hakkında bilgilendirilmesi ve kamusal çevre bilincinin geliştirilmesi açısından da bir araç olarak kullanılmaktadır. Göstergelerin; karmaşık gerçeklerin sadeleştirilmiş hali şeklinde olması, bu basit mesajların daha geniş bir hedef kitleye, daha büyük potansiyel bir etki ile ulaşmasını sağlayabilmektedir.
Temel Uluslarası Çevresel Gösterge Setleri
Uluslararası düzeydeki göstergelerde en önemli rolü oynayan kuruluşlardan bazıları: OECD, Avrupa Komisyonu (EUROSTAT), Avrupa Çevre Ajansı (AÇA), Birleşmiş Milletler (UNEP, Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu) ve Dünya Bankası’dır. İzleyen bölümde seçilmiş uluslararası çevresel gösterge setleri açıklamaktadır.
Göstergelerin Sınıflandırılması
Dünya’da, çevresel göstergelerin geliştirilmesine yönelik olarak farklı yaklaşımlar uygulanmakta, farklı kavramsal çerçeveler ya da modeller dahilinde gösterge setleri oluşturulmaktadır. Bunlardan biri; “Baskı-Durum-Tepki (PSR)”çerçevesidir. 1994 yılında OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) tarafından çevresel politikalar ve raporlama çalışmalarına baz teşkil etmek üzere geliştirilmiş ve kapsamlı bir gösterge sistemi oluşturulmuştur. Diğer bir model olan DPSIR çerçevesi AÇA (Avrupa Çevre Ajansı) tarafından toplum ve çevre arasındaki ilişkiyi tanımlamak üzere 2004 yılında, PSR çerçevesi geliştirilerek oluşturulmuştur. Bu model İtici güç (Driving force), Baskı (Pressure), Durum (State), Etki (Impact), Tepki (Response) olarak beş elemanı içermektedir. Bu yaklaşımla; uygulanan tedbirlerin ne derece etkin olduğunun ölçülmesi, diğer bir deyişle itici güçler ve etkiler arasındaki varlık ilişkisinin açıklanması mümkün olabilmektedir.
İtici Güç Göstergeleri: Çeşitli değişkenlerin arkasında yatan faktörlerdir. Genel olarak ifade etmek gerekirse, tüm ekonomik faaliyetler bu sınıfa girer.
Baskı Göstergeleri: Çevresel sorunlara neden olan ya da olabilen değişkenleri tanımlarlar. Bu göstergeler, doğrudan problemlerin kaynakları üzerinde yoğunlaşan göstergelerdir. Genel olarak ifade edilirse, tüm emisyonlar bu sınıfa girer.
Durum Göstergeleri: Çevrenin mevcut durumunu ortaya koymaya yönelik göstergelerdir. Genel olarak tüm konsantrasyon ölçümleri bu sınıfa girer.
Etki Göstergeleri: Çevresel değişikliklerin yol açtığı, neden olduğu en uç noktadaki etkilerdir. Genel olarak çevresel değişikliklerin yol açtığı sağlık sorunları ile ilgili göstergeler bu sınıfa girer.
Tepki Göstergeleri: Tepki göstergeleri, çevrenin durumundaki değişiklikler karşısında toplumun ve bireylerin gösterdiği tepkileri ve bu değişiklikleri önlemek, telafi etmek, iyileştirmek ya da bu değişikliklere adapte olmak amacıyla yapılan resmi teşebbüsleri içermektedir. Yani çevre kirliliğine karşı getirilen çözümlerle ilgili göstergeler bu sınıfa girer.
Çevresel Göstergeler Kitapçığındaki göstergeleri buna göre aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz;
İtici Güç Göstergeleri |
Baskı Göstergeleri |
Durum Göstergeleri |
Etki Göstergeleri |
Tepki Göstergeleri |
Nüfus Artışı Kentsel- Kırsal Nüfus Oranı Göç Eden Nüfus Kaynak Verimliliği Kişi Başına Yurtiçi Madde Tüketimi Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (ODS) Tüketimi Ulaştırma Türlerine Göre Taşınan Yolcu ve Yük Miktarı Ulaştırma Tipine Göre Nihai Enerji Tüketimi Ulaşım Tipine Göre Yakıt Tüketimi Trafiğe Kayıtlı Araçların Ortalama Yaşları Türüne Göre Ulaştırma Fiyatlarındaki Gerçek Değişim Sektörlere Göre Toplam Enerji Tüketimi Yakıta Göre Birincil Enerji Tüketimi Sektörlere Göre Nihai Enerji Tüketimi Kişi Başına Birincil Enerji Tüketimi Birincil Enerji Üretimi Nihai Enerji Yoğunluğu |
Seragazı Emisyonları Sektörlere Göre Toplam Seragazı Emisyonları Hava Kirletici Emisyonları Büyük Yakma Tesisleri Su Kullanımı Belediye İçme ve Kullanma Suyu Şebekesi için Çekilen Su Atık Üretim Miktarları Amaç Dışı Kullanılan Tarım Alanları İstilacı Yabancı Türler Karayolu ve Demiryolu Ağı Yoğunluğu Ulaştırma Türüne Göre Seragazı Emisyonu Ulaşımdan Kaynaklanan Hava Kirleticileri Emisyonu Motorlu Kara Taşıtı Sayısı Gruplarına Göre Maden Ocağı Tesisi Sayısı Kimyevi Gübre Kullanımı Tarım İlacı (Pestisit) Kullanımı Su Ürünleri Üretimi Balıkçılık Filosunun Kapasitesi Turist Sayıları Yerleşik 1000 Kişi Başına Turist Geceleme ve Yatak Sayısı Teknolojik Kazalar |
Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi Güvenilir İçme Suyuna Erişim İstihdamın Sektörel Dağılımı Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın Sektörel Dağılımı Sıcaklık Hava Kalitesinde PM10 ve SO2 Ortalamaları Hava Kalitesi Sınır Değerlerin Aşım Sayıları Nehir Sularında Oksijen Tüketen Maddeler Tatlı Su Kaynaklarında Besi Maddeleri Kıyı ve Deniz Sularında Klorofil-a Miktarı Kıyı ve Deniz Sularındaki Besin Maddeleri Yüzme Suyu Kalitesi Genel Arazi Örtüsü Dağılımı Erozyon Tehlikesi Altındaki Alanlar Ormanlık Alanların Dağılımı Orman Alanlarının Ağaç Türlerine Dağılımı Kişi Başına Tarım Alanı Mavi Bayrak Uygulamaları |
Su ile Bulaşan Hastalıklar Yağış Deniz Suyu Sıcaklığı Tehdit Altındaki Tür Sayısı (Biyolojik Çeşitlilik) Doğal Afetler Orman Yangınları |
Çevre Koruma Harcamaları Yutak Alanlar ve Karbon Tutumları Hava Kalitesi İzleme İstasyon Sayısı Atıksu Arıtma Tesisi ile Hizmet Verilen Belediyeler Atıksu Arıtma Tesisi Enerji Teşviki Ödemesi Kanalizasyon Şebekesiyle Hizmet Verilen Nüfus Belediye Atıkları Bertarafı Çeşitli Atıkların Bertaraf ve Geri Kazanımı Biyolojik Çeşitlilik için Korunan Alanlar Yaban Hayatı Koruma Faaliyetleri Uluslararası Sözleşmeler Gereği Yaban Hayvanı Ticaretinin Düzenlenmesi ve Denetlenmesi Orman Tesis Çalışmaları Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Tüketim İçindeki Payı Yenilenebilir Kaynaklardan Üretilen Elektrik Oranı Birincil Enerji Yoğunluğu Binalarda Enerji Verimliliği Organize Sanayi Bölgelerinde Faaliyet Gösteren İşletmelerin Yurt İçi ve Yurt Dışı Satış Değerlerinin Toplamının Tüm Sanayi İşletmeleri İçindeki Payı İşletildikten Sonra Kapatılan Maden Ocaklarının Sayısı ve Alanı Çevre Mevzuatı Kapsamında Faaliyet Gösteren Laboratuvar Sayısı Çevresel Etki Değerlendirmesi Kararları Organik Tarım Alanları ve Üretim Miktarları İyi Tarım Uygulamaları Çevreye Duyarlı Turizm Konaklama Tesisi Sayısı Risk Değerlendirme ve Acil Müdahale Mali Sorumluluk Sigortası |